שכר המורים הוא נושא כאוב ורגיש ולכן חשוב מאוד שנדבר עליו. לפני שנרד לפרטים הקטנים, אני רוצה לתת לכם תקווה שלאורך השנים המשכורת מאוד משתפרת ובהחלט ניתן להגיע לשכר ראוי ומכבד, ואני לא מדברת על עוד 30 שנה. לא, זה שאנחנו מגיעים מתוך שליחות לא אומר שהתנאים שלנו צריכים להיות לא טובים. אבל בינתיים זה המצב.
השנה הראשונה במערכת היא השנה הקשה מכולן. זו השנה שבה עובדים כל כך קשה, הכל חדש ומאתגר, ומנגד השכר נמוך ואין הלימה בין השניים. אז בואו נוציא את זה רגע מהסיסטם ונגיד לעצמנו בקול רם : זה מכעיס! זה לא פייר! זה קשוח! זה בר שינוי! עוד נגיע לשם! ולא, אין לכם רשות להתייאש. כדי שיהיה שינוי משמעותי אתם, כן אתם! צריכים להיות חלק מהשינוי הזה. אז עכשיו אחרי שפרקנו ועל מנת לחסוך תסכולים בואו נבין עם מה אנחנו עומדים להתמודד.
הבסיס - תכנון כלכלי לקראת הכניסה לתחום ההוראה
השנה הראשונה וגם הבאות אחריה הן שנים לא פשוטות מבחינה פיננסית ועל כן עליכם להערך לכך מראש, לעבוד מסודר ולתכנן כלכלית. דבר ראשון קחו בחשבון שיתכן שלא תקבלו כלל משכורת בחודש הראשון, לפעמים גם יותר מכך. מזעזע נכון? זה קורה לא מעט. אם אתם רוצים להמנע מזה תדאגו למלא בהקדם האפשרי את כל הטפסים שלכם בפתיחת ה"תיק עובד" שלכם בפורטל. כן, זה כרוך בבירוקרטיה ואתם לא דוחים את זה.
טיפול בבירוקרטיה = כסף!
עצה ממני:
אל תקחו על עצמכם מחוייבות כספיות גבוהות. זה לא הזמן להשכיר את דירת החלומות או לקחת הלוואה לרכב. חכו רגע, קבלו קודם תלוש שכר ראשון, תבינו כמה אתם עתידים להשתכר ואז תוכלו לקבל החלטות
הכינו חסכונות למקרה שהמשכורת תתעכב. מורה בלחץ + עומס מערכי שיעור + סדנת סטאז' + העדר משכורת = קריסה. אנחנו לא רוצים להגיע לשם.
הורידו אפליקציה לניהול פיננסי .תעדו בה את ההוצאות וההכנסות שלכם. זה נכון לעכשיו ונכון לתמיד.
הכנסו לסימולטור השכר של משרד החינוך ונסו להבין כמה בערך תשתכרו, קחו בחשבון זה לא לגמרי מדויק. עשו זאת רק לאחר שתסיימו את קריאת הפוסט הזה ותבינו מה להזין בסימולטור השכר.
במקרה ולא קיבלתם משכורת, דרשו לקבל לפחות מקדמה (סכום חלקי מהמשכורת)
במהלך השנה - בדיקת כל הרכיבים בתלוש השכר מידי חודש
לא יודעת כמה מכם ראו פעם תלושי משכורת של מורים. הם עמוסים, מלאים בפרטים, חלקם לא מובנים אבל את כולם אתם חייבים ללמוד ולהבין. ישנן המון טעויות שכר בתלושי המורים, חלקן לזכותכם וחלקם לרעתכם ובשני המקרים חובה עליכם לבדוק ולדווח. במקרים של תשלום יתר יקזזו לכם כספים רבים וזה אף פעם לא נעים להחזיר כסף שחשבתם שהוא שלכם. ומנגד, אם אתם עובדים כל כך קשה לפחות תדאגו לקבל את השכר שמגיע לכם. זכרו! ידע זה כוח וזה לגמרי בידיים שלכם. לכן ,חובה עליכם לבדוק את תלוש השכר לפרטי פרטים בכל חודש. בשנה הראשונה, החמישית והעשרים. תמיד!
מה עליי לבדוק?
1. היקף משרה - היקף המשרה הוא סך כל השעות שאתם עובדים (שעות פרונטליו, פרטני ותומכות). השעות האלו מומרות לאחוזי משרה על פי הטבלאות הבאות: טבלת אופק, טבלת עוז. בשנים הראשונות מורים רבים מקבלים 80% משרה ולא 100% משרה. אז גם אם נוח לכם כרגע לעבוד קצת פחות שעות, חשוב שתדעו שכל הגמולים (תוספות שכר) מחושבים על בסיס היקף המשרה שלכם. כלומר, ככל שהיקף המשרה שלכם יהיה גבוה יותר כך ערך הגמולים שלכם יעלה. התוצאה: משכורת משמעותית גבוהה יותר.
2. ותק - בכל שנה שבה עבדתם לפחות שליש משרה ומינימום חצי שנה ברצף, נוספת לכם שנת ותק. שנת הותק מתוספת ב1 בספטמבר. אם עסקתם בעבר בתחומי ההוראה וההדרכה עליכם לנסות להגיש בקשה להכרה בותק. אם יכירו לכם בשנות העבודה הקודמות, תתחילו את העבודה עם ותק רב יותר ומשכורת גבוהה יותר. בנוסף לכך, גם שנות שירות החובה בצה"ל מוכרות לותק.
3. גמול תפקיד - גמול תפקיד הוא למעשה תוספת שכר. כשאתם בעלי תפקידים (רכזת מקצוע, רכזת שכבה וכו') אתם יכולים להיות מתוגמלים בשתי צורות: האחת תוספת אחוזית למשרה, כלומר, תוספת שכר. והשניה, הקצאת שעות למילוי התפקיד. שעות אלו נחשבות לשעות פרונטליות אבל בפועל אתם לא מלמדים כיתה בשעה הזאת אלא עושים דברים שקשורים לתפקיד שלכם. חשוב לדעת שלא בכל תפקיד מקבלים הקצאת שעות, זה תלוי במקצוע וכמות התלמידים.
גמולים בעוז לתמורה:
חינוך כיתה תוספת 10% (מורה שאינו מחנך זכאי לגמול הכשרות 6%)
רכז התאמות ללמידה והבחנות בבחינות הבגרות - תוספת 6%
רכז הערכה ומדידה- תוספת 6%
רכז שכבה - תוספת 6%
רכז מקצוע - תוספת 6%, רכזי מתמטיקה ואנגלית 9%
מורה בכיתת חינוך מיוחד 14% או 8.5% אם אין לכם הכשרה של חינוך מיוחד
רכז חינוך חברתי 6%
רכז התאמות 6%
רכז הערכה ומדידה 6%
רכז טיולים 6%
רכז פדגוגי 6%
רכז תקשוב 6%
רכז בגרות 6%
רכז הכלה והשתלבות 6%
רכז משמעת ואקלים בית ספרי 6%
להרחבה נוספת ופירוט הקצאת השעות לכל תפקיד לחצו כאן
גמולים ב"אופק חדש"
חינוך כיתה תוספת 10%
חינוך כיתה א' 11.5%
מורה בכיתת חינוך מיוחד 14% או 8.5% אם אין לכם הכשרה של חינוך מיוחדלפי כללי הזכאות שהיו קיימים ערב מורה משלבת בחינוך המיוחד ומטפל פרא/רפואי 9% או 5.5% אם אין לכם הכשרה של חינוך מיוחד
רכזת מקצוע ביסודי 6% בחטיבת ביניים 8%
רכז זהירות בדרכים (ז.ה.ב.) 6%
רכז בטחון 6%
רכז חינוך חברתי ביסודי 6% בחטיבת הביניים 10%
בחטיבת ביניים 10% מהשכר המשולב;
רכז שכבה בשכבה בה יש יותר מ-4 כיתות 6% בשכבה בה יש עד 4 כיתות 7%
רכז מעבדה 3%
רכז הערכה ומדידה 6%
רב בית הספר 10%
רכז תקשוב: ביסודי 6%; בחטיבת הביניים 8%
רכז טיולים 6%
רכז השתלבות ואוכלוסיות מיוחדות 6%
רכז מת"ל (מעריך תפקודי למידה) : 6%
מורה החונך/ גננת חונכת 2.4% עבור כל מתמחה
להרחבה נוספת ופירוט הקצאת השעות לכל תפקיד לחצו כאן
4. דרגות קידום ב"עוז לתמורה"
כל מורה צובר לאורך השנים נקודות זכות שיזכו אותו בתוספת דרגות קידום. הנקודות מתעדכנות כל 1 בספטמבר ישנן נקודות שניתנות על בסיס מילוי תפקיד ונקודות שניתנות על הערכת מנהל גבוהה. כל 10 נקודות שוות לתוספת שכר של 1.67%. שימו לב, לעקובש בכל שנה בפורטל עובדי ההוראה שהזינו לכם את התפקידים אותם את ממלאים. חוסר תשומת משמעותה אובדן כספים. ניתן לצבור 4 דרגות קידום לאורך כל הקריירה שיכולות להוסיף לכם סך הכל 6.69% למשכורת. חשוב שתדעו שפרק הזמן המינימלי בין דרגה לדרגה הוא 3 שנים.
ניקוד לתפקיד
מחנך 2 נק' בשנה
רכז טיולים 2.5 נקודות
רכז הערכה ומדידה 2.5 נק'
רכז התאמות 2.5 נק'
רכז מקצוע 3 נק'
רכז חינוך חברתי 3 נק'
רכז שכבה 4 נק'
שימו לב לא ניתן לקבל ניקוד על כפל תפקידים, אלא על התפקיד בעל הניקוד הגבוה ביותר. למשל: רכז שכבה שהוא גם מחנך כיתה לא יקבל ניקוד עבור שני התפקידים יחד (6 נק') אלא יקבל רק על ריכוז השכבה (4 נק')
הטבלה נדלתה מתוך חוברת "עוז לתמורה" הוצאת משרד החינוך.
דרגות קידום ב"אופק חדש"
קידום דרגה באופק חדש מותנה בעמידה בקריטריונים הבאים:
פז"נ - פרק זמן נדרש
שפ"מ - שעות פיתוח מקצועי
הערכה
הטבלה נדלתה מפורטל משרד החינוך
שעות אפקטיביות - לעיתים מורים מועסקים בשעות אפקטיביות, שעות אפקטיביות מאפשרות העסקה זמנית בפחות משליש משרה. לעיתים מנהלים משתמשים בשעות אלו להוסיף שעות תגבור לכיתות שזקוקות לכך. שימו לב שהמשרה שלכם היא בשעות תקן. אם מבקשים מכם לעבוד בשעות אפקטיביות דעו ששעות אלו מגלמות בתוכן את כל ההטבות הסוציאליות שלכם (פנסיה, ימי מחלה, ימי חופשה ועוד) ועל כן ערך השעה צריך להיות גבוה יותר, חשוב שתבררו מה התשלום שתקבלו פר שעה והאם הוא הגיוני. כמו כן, שעות אפקטיביות מגיעות לפעימות לבית הספר ולכן יתכן ותקבלו את השכר רק לאחר מספר חודשים.
5. גמול הכנה לבחינות בגרות - כל מורה המכין תלמידים לקראת בחינות הבגרות, זכאי לגמול המתבטא בתוספת שעות ובתוספת % 2 תוספת שכר. שימו לב הגמול משתנה ממקצוע למקצוע. הגמול ניתן על כל כיתה שאתם מגישים לבגרות ובמקרה זה אין הגבלה על כמות הגמולים.
6. גמול השתלמות - אחת הדרכים הבטוחות להעלות את גובה המשכורת שלכם היא על ידי צבירת גמולי השתלמות. בניגוד לגמול תפקיד שעשוי להשתנות משנה לשנה, בהתאם לתפקידים אותם נבחר למלא, גמול השתלמות ממשיך ריתכם לאורך כל הדרך. מורה יכול לצבור גמול השתלמות אחד בכל שנה, הגמול הזה יוסיף לכם למשכורת 1.2%. זה אולי נשמע מעט אבל ככל שתצברו יותר גמולים תוכלו להגיע לשכר גבוה יותר - עד 22.8% תוספת למשכורת!!!! זה המון כסף! נצלו את לימודי האונליין והחופשות ותצברו גמולי השתלמות!
לפירוט על סוגי ההשתלמויות הקיימות והמלצות שלי תוכלו לקרוא בפוסט "השתלמויות - לבחור נכון".
מידע נוסף על גמולי ההשתלמות ואופן צבירתן ברפורמות השונות לחצו כאן (רדו לתחתית הדף לחלק של "תשובות ושאלות").
מה עוד?
7. "כפל תואר" - אם אתם בעלי תואר ראשון אתם זכאים ל8.75 נקודות גמול
8. גמול תואר שני 5% תוספת שכר
9. גמול פיצול - מורה שמלמד ביותר מ6 כיתות זכאי ל5% תוספת שכר, מעל 8 כיתות 6% ומעל 11 כיתות 7%).
10. דמי נסיעה - מחיר כרטיס רב קו "חופשי חודשי" על פי מקום מגוריכם
11. תשלום טלפון - בסביבות 48 שקלים למשרה מלאה
12. תוספת מעונות - עבור ילידים עד גיל 5. ניתן מקסימום על שני ילדים. ילד ראשון - 300 שקלים, ילד שנים 200 שקלים נוספים.
13. משרת אם - אם את אמא לילדים עד גיל 14 ועובדת לפחות 79% משרה - את זכאית לעבוד ב"משרת אם". באופק חדש זכאיות להפחתת שעה פרונטלית ושעת שהייה בשבוע. בעוז לתמורה: תוספת של 7% להיקף המשרה. למשל: מורה שעובדת 80% משרה, יופיע לה בתלוש השכר 87% משרה.
14. ימי מחלה - ודאו שהם עולים במספרם מדי חודש, ואם לקחתם ימי מחלה ודאו שהורידו לכם את הכמות הנכונה.
15. הפרשות : בדקו שמפרישים לכם מהמשכורת כספים על פי החוק. בנוסף להפרשות שלכם גם המעסיק צריך להפריש כספים. בדקו מידי כמה חודשים שההפרשות אכן מגיעות לחברות המנהלות לכם את הקופות:
פנסיה
קרן השתלמות
קופת גמל
מס הכנסה
ביטוח לאומי
מס בריאות
תשלום לועד מורים (כדי שיהיה חלב וקפה...)
13. נקודות מס: ודאו שנקודות המס הכתובות בתלוש אכן תואמות למה שאתם זכאים. כאשר אתם ממלאים טופס 106 קראו היטב את כל הסעיפים וסמנו את הרלוונטי לכם. הורים? נשואים? בוגרי תואר ראשון? אתם זכאים להטבות מס, להרחבה לחצו כאן.
שימו לב! כדי לדעת מה הנתונים שהוזנו לכם בפועל, עליכם להפיק טופס נתוני העסקה בפורטל של משרד החינוך. את הטופס הזה תצטרכו להעביר לאחראית המשכורות בביה"ס בכל שינוי שיוזן לכם (תואר, דרגה, השתלמויות) הקפידו לעקוב ולוודא בכל שנה שהנתונים מוזנים לכם כמו שצריך.
ולסיום סיומת
הכינו תיקייה מסודרת במחשב בה תשמרו את כל המסמכים הרלוונטים לפתיחת תיק העובד שלכם. עבדו מסודר, ללא דחיינות ותעמדו על הזכויות שלכם. בכל בעיית שכר פנו לאחראית המשכורות בביה"ס, לנציג האחראי בבעלות/משרד החינוך, ולנציגי איגוד המורים אליו אתם משתייכים - נציגי ארגון המורים, נציגי הסתדרות המורים .
אל תתפלאו אם אנשים שונים יגידו לכם תשובות שונות. בררו את הדברים עד היסוד ועמדו על שלכם.
מקווה שאתם עוד בחיים אחרי הפוסט המלחיץ הזה
אחרי שעושים את זה כמה פעמים זה באמת נהיה פשוט
מצרפת לכם צ'ק ליסט להדפסה לבדיקת תלוש השכר - להורדת הצ'ק ליסט לחצו כאן
סומכת עליכם!
מור המורה
היי אם אני מקבלת גמול הכשרות אפשר לקבל גמול ריכוז חברתי וגם גמול ריכוז מקצוע?
מור תודה רבה! כדאי להוסיף מידע אודות פתיחת קרן השתלמות. הרבה מפספסים את זה.